Secretaris

Peter David
Secretaris Bikas

Het was, net zoals bij elke bergfan, de droom om na de Alpen, de Himalaya te zien. En op jonge leeftijd kocht ik dan ook, achter de rug van de ouders – in die tijd not done, een ticket Nepal. Het toeval wou dat een medewerkster van het ere-consulaat dezelfde vlucht nam en samen met haar kreeg ik heel wat meer van Nepal te zien dan dat van wat een georganiseerde reis aanbiedt. Mariette Ballegeer en haar man Omer werden dan ook vrienden voor het leven. Nog meer dan de bergen bleef de lokale bevolking me bij.


Peter David
Peter in Khumjung in 1986

En het Nepalitisvirus had me gebeten. Het eerste project was, samen met Roger De Groen, snel geboren: een waterproject in Khumjung , een project in samenwerking met de eerste Belgische Everestexpeditie, waar Maurits Vreugde expeditie-arts was en Nico Smeets materiaaldeskundige. Jos Gobert, die bij de eerste trekkers in Nepal hoorde en reeds een school in Khumjung liet bouwen, nodigde me uit om te zien of we een ontwikkelingsorganisatie voor Nepal konden opzetten.

En dat deden we: de stichters van Bikas waren vertegenwoordigers van de bergsportverenigingen, de lopende Himalaya-expedities, het consulaat en mensen van de UGent. Vanuit Nepal werden de eerste projecten opgevolgd door Jo Logghe, Ang Tshering en de consul Robert Rieffel. Vele projecten volgden in de geest van Jos: vrijwilligerswerk pur sang hier en projecten met lokale inspraak en lokale bijdragen in Nepal. Jos verbouwde zijn huis op het gelijkvloers tot een Nepalhuis. 20 jaar lang, en dan werd hij opgevolgd door voorzitters uit hetzelfde hout gesneden. Het leven is zo voor mij de voorbije 30 jaar een trekking geworden langsheen Nepalliefhebbers die langere of kortere tijd mijn pad hebben gekruist, maar altijd even bezield waren om samen te werken aan dat mooie Nepal, ook in moeilijke omstandigheden. Hopelijk mag ik ook jouw bergpad ooit nog kruisen en zeker dat van jonge mensen die ook deze Bikastrekking mee willen gaan.

Namaste

Peter David.

Peter David werkt aan de Artesis Plantijn Hogeschool en in een secundaire school. Naast Nepal heeft hij ook de kans genomen om de hele wereld te doorkruisen, om telkens vast te stellen: dat Nepal het mooiste land is en blijft.