Webmaster

De natuur en specifiek de bergen hebben mij steeds aangetrokken . In de jaren 70 en 80 wandelden we veel rond in Alpen en Pyreneeën, en beklommen een paar toppen.
In de jaren 90 verruimden we onze horizon. Trekkings in het noorden van het Europese continent, Noorwegen, Spitsbergen en Groenland waren ons doel. We bezochten een aantal keer de Andes. Een poging om de hoogste berg buiten de Himalaya te beklimmen in Chili, strandde in een weeklange sneeuwstorm op 6.000 meter hoogte.

Ik reisde voor het eerst naar Nepal in 1999, om de hoogste bergen te zien. Het doel van de tocht was toen Mera Peak, een “trekking peak”. Maar naast de weergaloze natuur werd ik ook aangetrokken door de cultuur van het land en zijn bewoners. De gastvrijheid van de mensen viel enorm op.

Die eerste Nepalreis was voor mij een aanleiding voor om de geschiedenis van Nepal en Tibet en het boeddhisme verder te bestuderen. En het was ook het begin van een jarenlange passie voor het reizen in dit prachtige land.


omer_in_dolpo
Omer op een pas in Dolpo in 2007Tijdens de Manaslu trek in 2002 zagen we op de grens met Tibet een scherpe piek. Zou het geen uitdaging zijn om die te beklimmen? Dat was de aanleiding voor de Himlung expeditie. In 2003 was ik betrokken bij die expeditie, die probeerde deze afgelegen zevenduizender in het Annapurna-gebied te beklimmen. Zeven van de twaalf deelnemers bereikten te top. Ik niet, maar toch was dit om meer dan een reden een “lifechanging experience”.

Vanaf 2004 bezocht ik haast jaarlijks Nepal. Met meestal Betty Moureaux , huidige voorzitter van Bikas, als begeleidster. Van Humla in het uiterste westen van Nepal, via Dolpo, Mustang, Langtang en Rolwaling en Khumbu tot aan Kangchenjunga in het uiterste oosten van het land.

Via Betty leerde ik ook de activiteiten van Bikas kennen. Sinds anderhalf jaar verzorg ik de website van Bikas. Dat ligt een beetje in het verlengde van mijn professionele activiteiten aan de VUB, waar ik een deel van de ICT van de Faculteit Ingenieurswetenschappen beheer.


Nepal.

Men vertrekt een eerste keer om de hoogste bergen te zien.

Men blijft terug gaan voor de cultuur, voor de mensen.


Namaste
Omer