Dagboek uit Sindhuli District WRK

 

vs2s

 

Dagboek uit Sindhuli District

Augustus 2023

Cursieve tekst: Smarika Limbu, pedagogisch begeleider, teamlid van CEPP
Foto's: Smarika Limbu
Rechte tekst: verduidelijking door Carine Verleye, bestuurslid Bikas

CEPP, het Centre for Educational Policies and Practices, is in verschillende districten werkzaam. Het nieuwste werkgebied is Makwanpur Gadhi, in Inner Terai: ten zuiden van Kathmandu en daar waar de vlakte overgaat naar de heuvels. Daarover hebben wij in de vorige editie van het Bikasmagazine bericht. Nu richten we onze aandacht weer even op het ernaast gelegen district van Sindhuli, waar CEPP al enkele jaren in verschillende landelijke overheidsscholen samenwerkt met leerlingen, leerkrachten, directies en lokale overheden met als doel de kwaliteitsverbetering van het basisonderwijs.

Ditmaal laten we graag Smarika Limbu aan het woord. Zij is één van de nieuwste teamleden van CEPP en neemt de verantwoordelijkheid van pedagogische ondersteuning van deze scholen op zich. Regelmatig stuurt zij via Whatsapp enkele foto's door ter informatie, samen met wat uitleg. Het is net een dagboek!

 

vs2s

 

CEPP organiseert diverse praktische vormingsactiviteiten voor de leerkrachten. Die zijn toegankelijk voor de leerkrachten van verschillende scholen in het district en worden op vraag en in overleg met de directies en de lokale overheden georganiseerd. Smarika volgt op en ziet erop toe dat de verworven kennis ook effectief toegepast wordt en haar weg vindt naar de klaslokalen onder de vorm van kleurrijke didactische materialen die door de leerkrachten zelf gemaakt worden.

 

vs2s

Enkele foto's van tijdens mijn bezoek.

Smarika en andere teamleden gaan regelmatig vanuit hun lokale uitvalsbasis langs bij verschillende dorpen in Sindhuli District, ter motivering van de plaatselijke gemeenschappen. Een speeltuig van gerecycleerd hout maakt de school nog aantrekkelijker voor de kinderen.

 

vs2s

 

 

vs2s

 

Opvallend is de ongedwongen sfeer, een groot contrast met de doorgaans strenge houding van veel leerkrachten. De kinderen zitten niet aan schoolbanken maar liggen op de vloerbedekking (goed tegen het stof). Ze hebben niet allemaal een uniform aan. De aankoop van een uniform kan een obstakel zijn voor scholing vanwege de prijs en omdat het in sommige scholen verplicht is.

 

vs2s

 

 

vs2s

 

Tijdens het droge seizoen zorgen de bomen voor schaduw. De school zorgt samen met de ouders voor de aanplantingen. Soms zijn het ook fruitbomen ter verrijking van het dieet van de kinderen.

Hieronder vindt u  ook nog  filmpjes over de werking in Sindhuli:

Uw steun is welkom op het rekeningnummer van Bikas vzw. Als u daarbij ‘Van School tot School’ vermeldt, helpt u rechtstreeks om de onderwijskwaliteit in de scholen in Makwanpur Gadhi en Sindhuli District op te tillen. We beschouwen het ook als een blijk van waardering voor dit initiatief. Eén familie ondersteunt ons sinds kort met een maandelijkse storting. Dat is een formule die continuïteit garandeert, waarvoor dank! Een (eventueel samengestelde) gift van 40 euro of meer is fiscaal aftrekbaar.

We wensen u nog een fijne nazomer!

Paul Beké en Carine Verleye