HAKU - October 2017

October 2017

In december 2016 bezocht ik Nesing, één van de deeldorpen van Haku vlakbij de toeristische Langtangregio. De dorpsgemeenschap smeekte me toen om hulp bij de heropbouw van hun school die door de grote aardbeving van 2015 totaal verwoest werd. Nu, tien maanden later ben ik heel blij te melden dat de eerste steen gelegd wordt.

In de laatste week van de voorbije septembermaand werd alles uitgemeten en werd de bouwgrond bouwrijp gemaakt. Ondertussen liggen de stenen en cement klaar, is het vervoer geregeld en worden de mensen opgetrommeld om mee te bouwen aan hun school. Tegen dat jullie dit lezen is men volop bezig met de werken en kijk ik er naar uit om in november met eigen ogen te zien hoe ver men staat.

Iedereen helpt bij het klaarmaken van de bouwgrond

Zoals in een vorig tijdschrift vermeld, zullen we niet één maar twee scholen bouwen. Het dorpje Sanu Haku, dat ruim een uur wandelen van Nesing ligt en ook één van de deeldorpen van Haku is, zal ook een school krijgen. De mensen van Sanu Haku bleven hun vraag naar steun voor de bouw van een schooltje bij hen, wekelijks herhalen. Maar pas in de zomer konden we ook hen hoop geven. Net zoals in Nesing wordt het een gebouw met twee klassen. Men heeft gekozen om dit schooltje een beetje lager dan het dorp te bouwen en dit op een plaats die veilig is voor aardverschuivingen.


Ondertussen zijn de aanvragen voor dit tweede schooltje lopende bij de DEO (district education office) en wordt een overeenkomst opgesteld met de schoolgemeenschap. Ook hier zullen de mensen mee helpen om hun eigen school herop te bouwen. Uiteraard zijn zij nu dolgelukkig want niets is voor hun belangrijker dan hun kinderen in een veilige school de kans op onderwijs te kunnen geven.

Beide dorpen liggen in een niet toeristisch berggebied en krijgen nauwelijks enige steun van anderen. Samen met Bikas zijn we dan ook blij dat we deze Tamang-gemeenschap kunnen helpen.

Ook jouw financiële steun is heel hard nodig en nog heel erg welkom.
Stortingen kunnen op BE32 2200 7878 0002 met vermelding HAKU.

Dhanyabad – dank je wel!
Betty Moureaux
Voorzitster Bikas.