Manjila Thapa


Mijn naam is Manjila Thapa, 57 jaar oud, gelukkig getrouwd met Jozef, een lieve zoon Martin en twee schattige hondjes Tenzing en Edmund… en ik ben ook bestuurslid van Bikas.
Het is nu reeds 32 jaar geleden sinds ik voor de eerste keer in België kwam. Ik werd toen zeer hartelijk ontvangen door mijn schoonfamilie.
We zijn direct gestart met de nodige papieren in orde te brengen zodat mijn leven in België kon beginnen. Tijdens de procedure van het aanvragen van de nodige documenten, heb ik mevrouw Ballegeer (*) leren kennen. Zij werkte destijds in het toenmalige Royal Nepalese Consulate in Antwerpen. Zij gaf mij direct een warm gevoel en stelde mij op mijn gemak, zo ver van mijn moederland.

In het begin miste ik mijn land en mijn familie heel hard. Ik probeerde veel contact te houden met hen maar dit was niet zo evident aangezien 10 minuten bellen toen ongeveer 1200 BEF kostte. Ik ben mijn man en schoonfamilie zeer dankbaar dat ze mij zo goed hebben gesteund in deze moeilijke periode.
In België wonen was voor mij een grote uitdaging, enerzijds de manier van leven en anderzijds de taal. Daarom heb ik er toen voor gekozen om vijf jaar naar school te gaan om Nederlands te leren.
Maar daar hield het niet mee op want om mijn Nederlands machtig te blijven, moest ik proberen het zoveel mogelijk te spreken.
Dit heb ik klaargespeeld door naar school te blijven gaan om onder andere naailessen te volgen en de Franse en Duitse taal te gaan studeren. Dit alles liet mij toe om vaak onder de mensen te komen om mijn Nederlands te verbeteren en uiteraard nieuwe mensen te leren kennen.

In mijn lange tijd hier, heb ik de liefde voor mijn land nooit verloren. Ik zet mij al jaren in voor organisaties zoals Bikas en het toenmalige BNFA. Ook daar heb ik lieve mensen mogen leren kennen. Ik heb veel geleerd van hen en daar ben ik hen zeer dankbaar voor.

Als ik nu terugblik op mijn 32 jaren hier, besef ik wat voor een lange weg ik zowel letterlijk als figuurlijk heb afgelegd. Ik heb van niets spijt en ben zeer gelukkig met wat ik tot nu toe bereikt heb.

Namaste!