Een kindgerichte school in een natuurlijke omgeving

De foto’s hieronder tonen realisaties van CEPP, in samenwerking met leerkrachten, leerlingen en ouders van de betrokken scholen, met Luca School of Arts Gent, KU Leuven Faculteit Architectuur, Artevelde Hogeschool Gent.

Eén van de doelstellingen van CEPP, het Centre for Educational Policies and Practices, is kindgericht onderwijs in een natuurlijke, groene omgeving.

Door lokale, natuurlijke grondstoffen op een creatieve manier aan te wenden, kunnen we de aankoop van dure materialen vermijden. In onze scholen is er vaak een klas waarin kapotte banken en stoelen opgestapeld liggen. In veel gevallen kunnen we materialen hergebruiken. Dat is een leerproces.

In Ghante, Sindhuli, Pipalmadi, plattelandsregio in het zuiden van Nepal rijden geen auto's. De mensen halen banden uit de Bagmatirivier, als spelmateriaal in een natuurlijke speeltuin.

Een bank rond een boom vormt een ontmoetingsplaats voor de schoolkinderen van Ghante.

Bij de aanleg van een groene omheining worden ook de ouders betrokken. In de Shree Debahit Primary School in Tandi, Makwanpur District, zijn de mama's aan het werk...

… en dit is het resultaat.

Ook de klasinrichting krijgt heel wat aandacht. De opstelling is modulair: je kan de banken en lage tafels op verschillende manieren groeperen. Van recuperatiehout maken we een platform, bedekt met vasttapijt. Het daglicht komt de ramen binnen, het dak is met bamboe geïsoleerd. De muren van de klas zijn helder wit en rustig, er is plaats voor didactische posters, creatief werk van de leerlingen, illustraties... De kinderen kunnen leren in een gelukkige, ontspannen sfeer.

De CEPP brochure ‘Pedagogy with Surroundings’ kan je hieronder downloaden:

Spreekt het ideaal van kindgericht onderwijs in een groene omgeving je ook aan? Dan kan je CEPP steunen op het rekeningnummer BE32 2200 7878 0002 van Bikas, met als vermelding 'Van school tot school' of 'Vrienden van Paul en Carine'.

Hartelijk dank!