Van School tot School - Onderwijs tijdens Covid 19

Ook in Inner Terai, het werkgebied van CEPP, het Centre for Educational Policies and Practices, is de moesson begonnen. De kinderen helpen bij het aanplanten van de rijst. Door de lockdown van 22 maart werden de scholen immers gesloten.

CEPP verdeelt materialen om de mensen te beschermen tegen Covid 19. Leerkrachten en ouders krijgen vorming over de pandemie.

De overheid laat het organiseren van alternatieve vormen van onderwijs over aan de lokale besturen. Sinds 16 juli vindt in het werkgebied van CEPP ‘cluster teaching’ plaats, maar omdat er doorgaans geen externe begeleiding is en omdat veel leerkrachten uit andere streken komen, gebeurt dit in de praktijk slechts in 5 % van de scholen.

In Janjyoti Basic School, Hakpara, in Sindhuli District, helpt Michael Rai, field coördinator van CEPP, de leerkrachten om leerboeken te verdelen bij de leerlingen thuis. 'Cluster teaching' gebeurt in kleine groepjes. Op even dagen komen de even klassen (Class 2, Class 4...) 2 uur naar school. De jongere kinderen krijgen 's morgens les, de oudere kinderen in de namiddag. Op oneven dagen krijgen de oneven klassen les. Voor de kinderen de klas binnenkomen, neemt Michael hun temperatuur op. Leerkracht Panchi geeft les aan een groepje kinderen uit Class 2. Kleuters uit het eerste leerjaar maken oefeningen.

Voor en na: Michael en Ram van CEPP maken een houten platform voor Class 2 en voor Class 3. De leerkrachten helpen mee. Een houten ondergrond kan makkelijk stofvrij gehouden worden, en isoleert tegen de winterse kou.

In Sree Primary School, Jutepani, blijkt cluster teaching niet mogelijk. De directeur van de school woont in een andere streek en kan de school niet bereiken. Toch zijn de leerkrachten en de ouders (vooral de moeders!) gemotiveerd. Ze maken een bamboe omheining en verzorgen de aanplantingen.

Jutepani en Hakpara zijn twee van de meer dan 30 overheidsscholen met wie CEPP samenwerkt in afgelegen en arme dorpen in Sindhuli, Rautahat en Makwanpur District.
Zij organiseren er vorming voor leerkrachten en ouders, motiveren kinderen, ouders en leraars, zorgen met hen voor kindgerichte klassen en natuurlijke speelplaatsen, en werken samen met lokale en nationale overheden om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Wij nodigen jullie graag uit om de fotoreportages hieronder te bekijken over de evolutie in Jutepani en Hakpara in het voorbije schooljaar en over een teacher training in het naburige Simras:

Uw steun is welkom op de rekening van BIKAS vzw BE 32 2200 7878 0002, met de vermelding ‘Vrienden van Paul en Carine’ of ‘Van School tot School’.

Vriendelijke dank en blijf gelukkig en gezond!