Haku in coronatijd ...

Augustus 2020

Begin maart werd de nieuwe school van Thulo Haku in gebruik genomen. De kinderen en de leerkrachten waren laaiend enthousiast dat ze ruim vijf jaar na de aardbeving eindelijk een nieuwe veilige en aardbevingbestendige school hadden. Gedurende al die jaren hadden ze in tijdelijke barakken onderwijs gekregen.
De ronde tafeltjes met vrolijke kleuren fleurden de vier klassen van het gelijkvloers op. De nieuwe schoolbanken, schoolborden en de computerklas waren met veel plezier voor het eerst uitgetest en goedgekeurd.
Vele kinderdromen zijn werkelijkheid geworden en de leerlingen gaan nu met nog meer ijver naar school.

Op 23 maart ging Nepal in lockdown en werden ook de scholen in Haku gesloten.
De schoolvakantie begon vijf dagen vroeger dan gepland en wanneer deze zal eindigen kan men niet voorspellen.
Na een maand kwam plots het nieuws dat men het onderwijs terug ging opstarten. Dit zou wel voornamelijk digitaal zijn. Het klonk te mooi om waar te zijn en dat was het ook.
In de steden hebben vele kinderen toegang tot computers of heeft men een smartphone. Elders en zeker in afgelegen landelijke gebieden is dit veel beperkter.
Daarbij is er vaak gewoonweg geen internet ter beschikking zodat de meeste kinderen in de onmogelijkheid zijn om online les te volgen.
Het zijn dan ook voornamelijk de privéscholen in de grootsteden die hiermee aan de slag gingen.

Dawa Norchung, het schoolhoofd van Thulo Haku, gaf aan dat men in Haku geen online lessen kon geven. Volgens hem zou slechts 0,5 % van alle schoolkinderen in Nepal digitaal les kunnen volgen.
Nadat de regering inzag dat dit geen groot succes was, kondigde men aan dat men school TV zou opstarten. Voor sommigen onder ons roept school TV herinneringen op van lang vervlogen tijden.
Men zou op de twee nationale TV zenders les geven voor de verschillende studiejaren en dit telkens op andere tijdstippen.
In de krant werd een uurrooster gepubliceerd zodat de kinderen zich konden voorbereiden. Het klonk veelbelovend maar de dag dat het moest starten, gebeurde er niets. De kinderen die klaar zaten, kregen die dag niets te zien.
Later kwam er dan toch een zeer beperkt aanbod maar zoals verwacht, bereikte men ook met dit medium weinig kinderen. Men denkt dat slechts 1% TV school volgt en dan nog bijna uitsluitend in de stedelijke gebieden.
Een andere poging was het lesgeven via de radio. Dit verliep iets vlotter en men berekende dat er toch 10% van de schoolkinderen bereikt werd. Dit is beduidend meer dan met de andere middelen maar toch kan men ook hier niet van een groot succes spreken.
Toch is het goed om zien dat er iets wordt ondernomen. We weten uit ervaring dat ook in ons eigen land zulke plotse uitdagingen niet gemakkelijk zijn en dat ook hier vele kinderen moeilijk te bereiken zijn.

Men verwacht dat de scholen nog maanden gesloten gaan blijven. Een heropening zou misschien pas in oktober, na de grote nationale feestdagen, voorzien zijn. Toch in Nepal weet men nooit. Plots kan men tot een ander beslissing komen.

In juni, net voor het regenseizoen begon, werden de schoolboeken uitgedeeld, samen met opdrachten zodat de leerlingen met zelfstudie thuis konden leren.

Ondertussen komt vanuit de schoolgemeenschap de vraag om te beginnen met de bouw van de eerste verdieping. Normaal is gepland dat we dit najaar zelf ter plaatse gaan zien of er zoals afgesproken en correct is gebouwd en afgewerkt. Pas als we hierover zekerheid hebben, kan men verder bouwen.
Met de huidige coronacrisis komt dit allemaal op de helling te staan. Mochten we dit jaar toch niet zelf in Haku geraken dan zal Ngawa Tamang ter plaatse gaan zien om dit op te volgen.
Hoe goed foto’s en mails weergeven wat er gedaan is, persoonlijk aanwezig zijn en overleggen is altijd zeer zinvol.
Na de eventuele oplevering kunnen we dan starten met de bouw van de eerste verdieping.
Ook hier zullen vier klassen komen die nadien van het nodige schoolmeubilair voorzien worden.
We hopen dat dit najaar, na het regenseizoen, de werken aangevat kunnen worden.

De plannen zijn er alvast, de mensen zijn klaar om te werken, nu nog bekijken of het gelijkvloers in orde is en de nodige centjes voorradig zijn.
Een samenwerking met de plaatselijke regering is ook voor deze extra verdieping voorzien. Zij brengt 1/3 een derde van de financiën in wat mooi meegenomen is.

In de buurt van Haku Besi heeft een zware landverschuiving enkele huizen vernield...

Wil je dit schoolproject steunen, dat kan dit op het rekeningnummer van BIKAS BE32 2200 7878 0002 met vermelding HAKU

Betty Moureaux, voorzitster vzw Bikas