Van school tot school - Januari 2020

Een Nieuwe Lente

Januari 2020

Bomen

 

Shree Primary School, Jutepani en Shree Janjyoti Basic School, Hakpara, liggen op 45 minuten wandelafstand van elkaar, in Sindhuli District, in het zuiden van Nepal. Voor 2019 had de speelplaats van Jutepani twee bomen, die van Hakpara slechts één… Nochtans kan de temperatuur hier ‘s zomers oplopen tot 40 graden. Scholen groener maken (‘greening of the school environment’) is één van de hoofdactiviteiten van CEPP, het Centre for Educational Policies and Practices, een Nepalese ngo die zich in deze streek inzet voor gratis én beter onderwijs. Samen met de lokale gemeenschap zorgden zij voor een groene afsluiting, met natuurlijke en lokale materialen zoals bamboe en struiken. Er kwamen ook bomen, zodat de kinderen in de schaduw kunnen spelen. In Jutepani werden 17 bomen en struiken aangeplant, Hakpara’s (grote) speelplaats telt nu 50 bomen en struiken...

 

Moestuin

 

Schoolterreinen worden niet goed onderhouden, niemand lijkt er interesse voor te hebben. Om de schoolomgeving levendiger te maken, promoot CEPP de aanleg van moestuinen. De kinderen en hun leerkrachten brengen zaden en plantgoed mee om voor hun klaslokaal bloemen en groenten te kweken. Op die manier leren kinderen hoe planten groeien en wat ze nodig hebben. Het helpt kinderen om van planten te houden, ze goed te verzorgen en te begrijpen hoe belangrijk ze zijn.

 

Wereldmilieudag

 

90 kinderen namen deel aan een tekenwedstrijd: ‘Me and my green environment school’. Als beloning werden 278 planten uitgedeeld.

 

Kindgerichte klassen

 

Ouders, kinderen, leerkrachten en Belgische stagiaires werkten samen om in Jutepani en Hakpara de klassen van de eerste graad beter te maken: beschilderde muren, een verhoogde houten vloer met vasttapijt, lage banken… Jutepani wordt een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving, net als Hakpara!

 
Download extra foto's

Met bijzondere dank aan HESpace Children’s Foundation en aan iedereen die CEPP steunt via Bikas vzw, rekeningnummer BE32 2200 7878 0002. Graag ‘Van school tot school’ of ‘Vrienden van Paul en Carine’ als vermelding toevoegen aub.