ActiviteitenActiviteiten 2022Voorbije Activiteiten9, 10 en 11 December 2022

Geschenkenbeurs Gierle

Parochiezaal St. Jan

Vorig jaar gooide Covid roet in het eten en werd de geplande laatste editie van de geschenkenbeurs geannuleerd. KWB wil de vijfendertigste geschenkenbeurs toch laten doorgaan als een mooie afsluiter van een jarenlange reeks.
 
Gierle Geschenkenbeurs dec22
 
Ieder jaar kreeg Bikas een standplaats en konden we delen in de winst van het hele gebeuren. Daarom willen we er deze laatste keer nog eens extra voor gaan. We danken alle vrijwilligers die er elk jaar voor zorgden dat het een leuk weekend werd. We danken vooral KWB Gierle voor hun steun.
 
Namens Bikas Gierle


Zaterdag 3 en zondag 4 December 2022

Multiculturele Kerstmarkt

Turnhout

Tijdens het weekend van zaterdag 3 en zondag 4 december vindt in het parochiaal centrum Meuletiende een multiculturele kerstmarkt plaats waar ook Bikas zal vertegenwoordigd zijn. De toegang is gratis.
 
Parochiaal Centrum Meuletiende, Meuletiende 10 in 2300 Turnhout


Stappen voor het Goede Doel

Lille

Het is een jaarlijks terugkerende activiteit van de basisscholen van Lille, gesteund door de Solidariteitsraad van de gemeente.
 
Op zes verschillende dagen werden de zes scholen bezocht door ondervoorzitter Karel en bestuurslid José. Zij gaven samen 24 presentaties aan 1 100 leerlingen. De leerlingen kregen een beeld van hoe de scholen er in Nepal uitzien en hoe de kinderen daar naar school gaan. Men besprak ook welke rol Bikas heeft in de bouw van de nieuwe school in Mallaj en hoe alles gefinancierd werd.
 
Stappen vh goede doel okt22
 
Op 28 oktober stapten leerlingen en leerkrachten van deze zes scholen een sponsorwandeling ten voordele van de school in Mallaj. Eén school organiseerde zelfs een (griezel)avondwandeling. De opbrengst van deze wandelingen zal samen met de gift van het Sint Pietersinstituut van Turnhout (opbrengst vastenactie in het voorjaar) besteed worden aan de aankoop van meubilair voor de nieuwe klassen in Mallaj.
 
Bedankt aan de directie, leerkrachten, leerlingen en sponsors voor zoveel steun.
 
Klik hier om foto's van deze activiteit te bekijken
 


Zondag 7 Augustus 2022

Molenfeesten

aan de molen te

 

Gierle

 


Zondag 13 Maart 2022

Solidariteitsbrunch

Parochiezaal Sint-Jan

 

Gierle

 


Vrijdag 29 Oktober 2021

Jelle Veyt vertelt

Ontmoetingscentrum De Djoelen

Steenweg op Mol 3

Oud-Turnhout

Deuren 19 uur - Aanvang voorstelling 20 uur

Jelle is één van de weinige Belgen die de top van de Mount Everest bereikt heeft. Hij deed dit op ecologische wijze want hij fietste naar Nepal. Zijn doel is de ‘Seven Summits’, de hoogste toppen van elk continent te beklimmen en dat volledig op eigen kracht. Het volledige traject doet hij te voet, met de fiets of roeiboot!
 
Ook voor Jelle strooide Covid-19 roet in het eten. Vorig jaar heeft hij zijn reis naar de Kilimanjaro moeten onderbreken. Het avontuur is ondertussen terug van start gegaan en er wordt verwacht dat Jelle ongeveer half oktober zal terugkeren. Hij komt zijn verhaal doen met pakkende beelden en video’s. De opbrengst van deze avond gaat deels naar Shangrila Home – een project in Nepal dat de steun krijgt van Jelle – en deels naar het schoolproject in Mallaj De uiteenzetting start om 20 uur, de organisatoren, José Smulders en Guy Der Kinderen, vragen dat de aanwezigen om 19 uur samenkomen in zaal De Djoelen. Inschrijven kan via bikasnepal@outlook.be. De inkomprijs bedraagt 10 euro per persoon, liefst ter plaatse te betalen.

Zondag 5 September 2021

Ontbijten voor Manjuwa

Ontmoetingscentrum De Djoelen

Steenweg op Mol 3

Oud-Turnhout

Beste Nepal vrienden, De coronapandemie houdt onze activiteitenkalender nog steeds in de ban. Reeds drie keer hebben we een datum voor het ontbijtbuffet vooruitgeschoven. Nu hebben we een vierde maal een datum geprikt, hopelijk voor de laatste keer!
Rekening houdende met de positieve vooruitzichten dankzij de geplande vaccinatiecampagne, hopen we het ontbijt veilig te laten doorgaan op zondag 5 september. Wie zijn deelname wil annuleren, omdat bijvoorbeeld de nieuwe datum niet past, kan zijn geld terugvragen. Geef ons zo snel mogelijk een seintje.
Het Manjuwa waterproject is ondertussen bijna volledig afgewerkt. Zoals gepland zullen we jullie tijdens het ontbijt hierover uitgebreid informeren en documenteren. We hopen de watertoevoer in eigen persoon symbolisch te kunnen openen ergens in september/ oktober. We blijven benadrukken dat dit project nooit gerealiseerd zou zijn zonder jullie steun. Onze oprechte dank hiervoor... Dhanyabad Guy en José

Zaterdag 14 Augustus 2021

Wandelen voor Mallaj

Gentse Wijk

Merksplas

Samen met José en Guy (Oud Turnhout) gaan Jill en Karel (Gierle) aan een nieuw project beginnen, genaamd het Mallaj project. Het is een schoolgebouw dat serieus geleden heeft onder de aardbeving van 2015 en de bedoeling is om dat af te breken en een nieuwe school te bouwen. Mallaj ligt dicht bij Beni waar ook het ezelspad gemaakt is. Natuurlijk gaat dit ook weer de nodige euro’s kosten en daarom organiseren we samen een wandeldag in Merksplas om ook dit project tot een goed einde te brengen. Deze wandeldag gaat door op zaterdag 14 augustus en bevat 3 wandelingen. Een van ongeveer 5 km, een van ongeveer 10 km en een van ongeveer 15 km . Kostprijs slecht €1 per persoon te betalen ter plaatse Start vanaf 10.00 uur Adres : Merksplas Gentse Wijk op de pleinen van Therapy 4 Dogs. (Richting visput S.I.M Merksplas). Bewegwijzering zal aanwezig zijn. Omdat we graag zouden weten hoeveel tafels en stoelen we moeten voorzien en jullie de mogelijkheid te geven om een kleine versnapering te gebruiken zouden we graag hebben dat jullie zich inschrijven op volgend email adres bikasnepal@outlook.be. Naam en aantal personen graag. Niet noodzakelijk maar wel aangenaam voor ons. Moest je nog meer mensen kennen die graag wandelen dan zijn die uiteraard ook welkom.
Groetjes en hopelijk tot zaterdag 14 augustus
Jill, José, Guy en Karel
 

Zondag 8 Maart 2020

Parochiezaal St Jan

De Nefstraat

Gierle

 

Maandag 9 Maart 2020

CC Zwaneberg

Cultuurplein 1

Heist-op-den-Berg


Activiteiten 2019
Donderdag 12 December

WZC De Vliedberg

Ruddershove 1

8000 Brugge

Kerstmarkt in WZC De Vliedberg
Er zal een BIKAS-stand aanwezig zijn op deze Kerstmarkt in Brugge.


Woensdag 18 en Donderdag 19 December

Nikelaan 1

2430 Laakdal
Zaterdag 7 December en Zondag 8 December

Zaal Sint-Jan

Denefstraat 19

Gierle

 

Zondag 17 November

Eigenaard

Oud-Turnhout

 

Zaterdag 26 Oktober

Cellenberg

Libbeke

 

Zaterdag 26 Oktober

G.C. Colomba

Kortenberg

 

Zondag 4 Augustus

aan de Molen te Gierle

Molenfeesten

 

Zondag 30 Juni

Ecocentrum De Goren

Postelsesteenweg 71

2410 Mol

BIKAS grote NEPALDAG

Feestelijke afsluiting van een heel jaar activiteiten in het kader van 30 jaar Bikas

Ecocentrum "De Goren"
Het programma richt zich niet enkel tot Nepalkenners en Bikas sympathisanten maar ook tot wandel- en natuurliefhebbers, tot gezinnen met kinderen en… tot iedereen die nieuwsgierig is naar een stukje Azië dat even afzakt naar De Kempen. In samenwerking met NATUURPUNT zijn er diverse wandelingen uitgewerkt, bestaande uit verschillende trajecten. Wandelingen die men alleen of met vrienden en familie kan doen aan de hand van een routebeschrijving of onder leiding van een gids. Voor de kinderen is een aanbod animatie voorzien. Ze kunnen zich ook amuseren in het Dollemollenbos. Nepal en de Bikas projecten worden voorgesteld in een tentoonstelling en doorlopende projecties. Een verkoopstand zal hebbedingetjes uit Nepal aanbieden, zoals thee, sjaals en juwelen. Een lotje van de tombola geeft kans op een surprise uit de mooie prijzenpot. Zo kun je o.a. één van de prachtig, georganiseerde dagwandelingen uit het uitgebreide gamma van Anders Reizen winnen. Wat de hoofdvogel wordt houden we nog eventjes geheim.

Wandelen voor Nepal

Vertrek Ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71, 2400 Mol Inschrijven vanaf 9 uur Deelname 5 euro (tot 12 jaar gratis), routebeschrijving en consumptie achteraf inbegrepen Op nepaldag@bikas.be kan je terecht voor meer informatie en voor het inschrijven van de begeleide wandelingen (vanaf 15 mei). In samenwerking met Natuurpunt
Jullie kunnen kiezen uit volgende vrije wandelingen:
- 4,5 km (natuurreservaat Buitengoor) - 6 km (Molse Meren) - 10 km (Molse Meren en De Maten) - 19 km (Molse Meren en Witgoor) - 25 km (Molse Meren en Postel)
Begeleide natuurwandeling met Natuurgids:
( info en inschrijven nepaldag@bikas.be )
- Buitengoor (4,1km) (start 13u - 13u30 -14u) In het Buitengoor wandel je van kalkrijk naar zuur wat een unieke diversiteit in de flora meebrengt. Bovendien passeer je de bronnen van de Vleminckxloop en loopt de wandelroute, voor een groot deel over een plankenpad, door het begeleidende broekbos . Toch zijn goeie stapschoenen en soms zelfs laarzen nodig hier. Verder kom je dan in het begrazingsraster met Galloway-koeien en op terugweg passeer je nog de ‘Rosse Put’ en loop je over een droge rug langs het Zilvermeer terug naar het Ecocentrum. - De Maat en Den Diel (12,8 km) (start 10u en 13u) De gidsen nemen je voor 3 uur mee door een afwisselend landschap waar je alle natuurelementen uit de Kempen zal tegenkomen. We vertrekken langs en over de oude gemeentelijke stortplaats, nu een prachtig heideterrein. Via een watering bereiken we het kasteelpark met enkele opvallende bomen. Dan gaat de tocht door reservaat De Maat met zijn afwisseling aan biotopen. Terugkeren doen we langs de zandput van Mol-Rauw en het nieuwe wandelpad over deelgebied Verkallen.

Namiddagactiviteiten

De namiddagactiviteiten zijn gratis Het geheel wordt opgefleurd door kleurrijke Nepalese dansen. Om 14u30 is er een demonstratie van Klankschalenmassage door ROBERT LENAERTS. Omstreeks 16u30 uur brengt de Vlaamse avonturier JELLE VEYT een boeiende reisreportage van zijn beklimming van de Mount Everest. Hij fietste daarvoor van België naar Nepal. Geen twijfel dat het een boeiende uiteenzetting zal worden. Meer info hierover op zijn website Voor de hongerigen zijn er broodjes voorzien, de zoetebekken worden verwend met ijsjes en gebak.
De opbrengst van deze Nepaldag gaat naar de projecten van Bikas

Met dank aan de sponsors: Colruyt, De Kleppende Klipper Mol, Foto Luts Mol, Gemeente Mol, Groeten & Fruit Festijntje Mol, L’Exellent Lommel, Mols Bloemenhuis Cal Flowers, Perswinkel ’t Pleintje Mol – Ginderbroek, ’t Polonijsje Mol-Ginderbroek, Quebello Mol en nog andere sponsors en gulle schenkers ….

Zondag 12 Mei

Kasteelstraat 10

3840 Hoepertingen

Anders Reizen Wandeldag

Wandelen in Haspengouw
Een informatiestand van BIKAS zal aanwezig zijn op de AR-Wandeldag in Hoepertingen.

Dinsdag 23 April - 14u30

Zaal Santro

Tiensesteenweg 65

3211 Binkom

NIEUWSMAKERS

Het verhaal van de Nieuwsdienst

Deze voorstelling steunt het BIKAS-project "Brick Children School"


Zondag 24 Maart - 8u30

Ontmoetingscentrum De Djoelen

Steenweg op Mol 3

Oud-Turnhout

Ontbijten voor Khandbari


Zondag 10 Maart - 10u00 tot 14u00

Parochiezaal St. Jan

De Nefstraat

Gierle

Solidariteitsbrunch


Vrijdag 8 Februari - 20u

Freinetschool De Koorddanser

Baljuw Vermeulenstraat 1

8760 Meulebeke

Nepalavond

BEELDMONTAGE CHOLATSE & AMA DABLAM EXPEDITIE In het West Vlaamse Meulebeke zal Davy Aerts zijn boeiende beeldmontage van de Cholatse & Ama Dablam brengen. In het voorprogramma zal Bikas voorzitster Betty Moureaux een kort overzicht geven van het Haku project en over trekkingen in Nepal. VD Vandekerkhove van Tielt en klimmaat van Davy zal mee de avond begeleiden. Na afloop staan allen graag de geïnteresseerden te woord tijdens een kleine receptie. Afspraak: Vrijdag 8 februari om 20u in de Freinetschool De Koorddanser, Baljuw Vermeulenstraat 1 te Meulebeke. Toegang: Vrije gift ten voordele van het Haku project.

Voorbije Activiteiten

uit 2016, 2017 en 2018