Vijf_scholen_Haku_aug24_WRK

Project Haku

Haku_Projectmap

 

Provincie West-Vlaanderen

Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen

Leopoldsburg

Met de steun van de Gemeente Leopoldsburg

De vijf scholen van Haku - Augustus 2024

Haku_aug24_01

Op de foto’s die we wekelijks krijgen, zien we dat ze nu in Haku hun eigen appels en kiwi’s oogsten. Het fruit ziet er niet enkel mooi uit, de vruchten zijn ook zeer smaakvol, laten ze ons weten.

Haku_aug24_02


Voordien ging men elders fruit kopen. Nu plukt men de vruchten van de bomen, in eigen tuin. Vroeger kocht men zelden fruit omdat het duur was en men moest hiervoor speciaal naar Dhunche gaan. Hiervoor was men een halve tot hele dag onderweg. Komt daar nog bij dat men die kilo’s fruit ook nog naar huis moest dragen, over de bergen heen. Nu kan men dagelijks genieten van een zelf gekweekt stuk fruit, heerlijk en gezond!

Haku_aug24_03


Ook allerlei groenten en kruiden heeft men leren telen. En het mag gezegd worden, men doet dat daar heel goed. Niet alleen de groenvrijwilligers en de dorpelingen die een eigen tuintje hebben zijn heel enthousiast. Ook de scholieren die geregeld in de schoolmoestuin mogen werken, hebben veel bijgeleerd. Deze praktijklessen zijn altijd zeer geliefd bij de leerlingen.

Haku_aug24_04


Op de foto’s zien we leerlingen van de Goshaikunda Basic School in Pangling en van de Thulo Haku Secondary school bomen planten op hun schoolterrein. Na enkele jaren zullen ook deze bomen vruchten geven en voor de nodige schaduw zorgen op warme dagen. Ze zorgen dan tevens voor een natuurlijke afkoeling.

Haku_aug24_05


Terwijl velen met hun handen in het groen werken, gingen de schooldirecteurs van de vijf scholen op studiebezoek bij andere scholen. Samen met de vrouwelijke leerkrachten van het basisonderwijs, de voorzitter en een vrouwelijk lid van de schoolgemeenschap bezochten ze vier verschillende scholen. Ze gingen naar twee scholen in Kathmandu, een school in Nuwakot en naar een school in Dhading. Het werd een leerrijke uitwisseling van kennis en ideeën.

Haku_aug24_06


De educatieve expert, Dhan Rai, een medewerker van CEPP (Centre for Educational Policies and Practices) verbleef enkele dagen in de Hakudorpen. Hij ging van school naar school en gaf onderricht aan de studenten. De leerlingen genoten van deze andere manier van les krijgen. Ook leerde Dhan Rai de leraren hoe ze zelf lesmateriaal kunnen maken en hoe men het kan integreren in de klas.

Haku_aug24_07


De fauna- en onderwijsmotivator, Arjun Tamang, zelf afkomstig van en wonende in Sanu Haku, is zeer begaan met zijn Hakudorpen. Als groenmotivator deelde hij guave- en bloemenplanten uit. Ook enkele planten voor veevoergewas werden verdeeld. We zijn heel benieuwd hoe deze plantjes het gaan doen op deze hoogte.

Haku_aug24_08


Arjun, die regelmatig groeninstructies geeft, is ook begaan met het onderwijs en opvoeding van de leerlingen. Hij had een overleg met de moedergroep. Dit zijn moeders van
wie het kind- of kleinkind(eren) naar een van de dorpsscholen gaat. De moeders zijn de stuwende kracht in het huishouden en nemen een belangrijke plaats in de opvoeding van de kinderen in. Via de moeders kan er veel bereikt worden.

Arjun ging in overleg met de moeders en stimuleerde hen om hun kinderen zo veel mogelijk naar school te sturen. Hij gaf eveneens onderricht over persoonlijke hygiëne en over algemene hygiëne thuis. Ook haalde hij het belang aan om ervoor te zorgen dat de jongeren met propere uniformen naar school gaan.


Ondertussen is CEPP volop bezig met het selecteren van een geschikte coördinator. Nu Bhisnu vertrokken is, zoekt men een vervanger. Een geschikte persoon vinden is een moeizaam proces. Van de twintig sollicitanten heeft men vijf kandidaten weerhouden.
Naast een schriftelijke test werd er ook een interview afgenomen. Ten slotte bleef er één kandidaat over die gedurende een week een korte training kreeg. Alles wordt geëvalueerd en tijdens de volgende dagen zal men beslissen of deze persoon over de juiste vaardigheden beschikt om in de afgelegen regio van de Hakudorpen aan de slag te gaan. De nieuwe coördinator zal twee jaar ter plaatste blijven en dient zelfstandig te kunnen werken. Het zal sowieso voor deze persoon een grote uitdaging worden.


In het najaar bezoek ik de Hakuscholen en ik ben benieuwd om de evolutie te zien. Telkens als ik naar Haku ga, denk ik terug aan hoe het daar allemaal voor mij begon. Vijfentwintig jaar geleden kwam ik hier voor de eerste keer, samen met Nepalese vrienden.
Ondertussen ben ik er vele malen teruggekeerd en is Haku totaal veranderd.


Na de grote verwoestende aardbeving van 2015 zijn we er met BIKAS aan projecten begonnen. In al die jaren heb ik heel veel zien veranderen in deze dorpen en hebben we veel kunnen realiseren. De eerste jaren zetten we ons vooral in op de heropbouw, nu zetten we ons voornamelijk in op de inhoud. Dit is een totaal andere
werking, een ander groeiproces dat van binnenuit komt en veel langer meegaat. Wat zal ik deze keer zien en horen in de Hakudorpen?


Wil jij mee dit project steunen dan kan je dit doen door een bijdrage te storten op het rekeningnummer van BIKAS BE32 2200 7878 0002 met vermelding van ‘Haku’.


Alvast bedankt voor jullie steun.


Betty Moureaux,
voorzitster Bikas