Paramendo - Jan. 2017


In de winterperiode staan, evenals hier bij ons, de landbouwwerkzaamheden op een laag pitje. Angnima Tamang en zijn gezin hebben ook veel schade ondervonden bij de aardbeving van April 2015. Zijn boomgaard en bijenkasten kwamen er erg gehavend uit. Ondertussen startte hij een zoektocht naar Aziatische bijen en hij vond er in Gandaki waar hij tien bevolkte bijenkasten kocht.
Hij bracht ze naar zijn dorp per jeep, in de nachtelijke uren zodat het bijenvolk rustig bleef in de duisternis. Toch heeft Angnima momenteel slecht zeven kasten.

Eén kast werd door de bijen verlaten omdat de koningin gestorven was. Van nog een andere kast zonder koningin verdeelde hij het bijenvolk over de resterende kasten. Een derde kast werd vernield door marters die verzot zijn op honing, de raten en de bijen. Een tegenslag voor Angnima die het opvat als een les dat hij meer waakzaam moet zijn. Ondertussen heeft hij zijn kasten verhuisd naar zijn oude woning in het dorp en wacht hij af of zijn bijen de koude winter zullen overleven.

Tijdens haar bezoek aan Nepal, eind september vorig jaar, heeft Bikas bestuurslid Irene Van Driessche een ontmoeting gehad met Angnima. Ze heeft hem verschillende pakjes zaad overhandigd van onder meer tomaten, uien, bonen, prei, selder, aardbeien… Aan zaaien is Angnima nog niet gekomen want de weersomstandigheden zijn niet nog niet gunstig genoeg. Hij kan slechts vier uur per dag op het land werken als het beschenen wordt door de zon. ’s Nachts kan de thermometer zakken tot diep onder nul.

Ook Paramendo (in Thulo Barkhu) kreeg in december een bezoek van onze voorzitster Betty Moureaux. Zij bezocht er de boerderij en zag hoe de bijen warm opgeborgen zaten in hun kasten. Tuin en boomgaard lagen er verlaten bij. Ze heeft er kunnen proeven van grondappels. Voor haar een ongekende vrucht die na het schillen zoet en sappig smaakte. Angnima heeft haar verzekerd van in de lente de draad terug op te pakken. Hij dankt ook Bikas en zijn sympathisanten voor de financiële steun en het vertrouwen.